Karafka z filtrem z węgla
„Tapio” – projekt Anny Łyszcz – to karafka z filtrem i szklanki pozwalające na proste i eleganckie serwowanie wody kranowej w restauracjach. Woda poddawana jest filtracji dzięki elementom z węgla drzewnego i materiału opracowanego i opatentowanego na Uniwersytecie w Wirginii – Madi Drop.
![Karafka z filtrem z węgla Karafka z filtrem z węgla](Resources/../Resources/ar/28501/28602/1498424672186354.jpg)
Projekt ma oswoić nasze społeczeństwo z kulturą picia wody z kranu, do czego wciąż czujemy niechęć. Projektantka przyjrzała się przede wszystkim zjawisku serwowania wody w restauracjach (kranowa jest wciąż rzadkością, a ceny podawanej zamiast tego wody mineralnej są niezwykle wysokie). Obserwacje pokazały, że część osób przekonuje się do picia kranówki po wcześniejszym przefiltrowaniu. „Tapio” to karafka, która w widoczny i nieskomplikowany sposób oczyszcza wodę na oczach użytkownika.
Serwowanie wody z kranu, jako alternatywy do butelkowanej i innych napojów, niesie za sobą szereg korzyści ekologicznych i ekonomicznych. Dlatego ważne jest, aby wzmacniać świadomość społeczną przez działania zachęcające do użytkowania wody kranowej. Prosta, lecz elegancka forma „Tapio” może pojawić się zarówno na stole w kawiarni czy restauracji, jak i w domu przy rodzinnym posiłku.
Anna Łyszcz studiowała na ASP w Warszawie na Wydziale Wzornictwa (licencjat w 2015 r.) oraz Bezalel Academy of Fine Arts w Jerozolimie. Jest współzałożycielką kolektywu M.A.M Airbag (torby z poduszek powietrznych) i Fundacji Powojenny Modernizm. W 2013 r. brała udział w wystawie Everything Forever Now w MOCAKu.
Źródło i fot.: lodzdesign.com