Partner serwisu
16 marca 2015

W Kutnie powstanie biogazownia odpadowa

Kategoria: Aktualności

Energia cieplna produkowana w powstającej w Kutnie biogazowni pozwoli zaopatrzyć wszystkich mieszkańców miasta w ciepłą wodę. Natomiast wytworzona energia elektryczna będzie mogła pokryć całoroczne zapotrzebowanie Kutna na prąd.

W Kutnie powstanie biogazownia odpadowa

Technologia
nstalacja będzie funkcjonować w oparciu o nowatorską technologię – ODTP (z ang. Organic Double Power Technology), zgłoszoną do urzędu patentowego. Poprzez odpowiednie przygotowanie mieszanki materiałów (podgrzanie do ponad 133 st. C,  a następnie schłodzenie do 35-40 stopni) pozwoli ona na uzyskanie ponad 95 proc. możliwego do uzyskania biogazu z surowca. Fermentacja może potrwać tylko 10 dni. W standardowych obiektach tego typu, trwa to 60-90 dni, a ilość uzyskanego biogazu (możliwej do wytworzenia energii) to ok. 60-65%. Zastosowana technologia obróbki surowca przed fermentacją sprawia też, że może on być dostarczony do biogazowni w różnej formie – wraz z zanieczyszczeniami.

Biogaz z osadów ściekowych
Inwestycja w Kutnie obejmuje budowę biogazowni wraz z infrastrukturą techniczną (m.in. stacja uzdatniania wód technologicznych) i wewnętrznym układem drogowym. Będzie produkować biogaz m.in. z osadów ściekowych z położonej w sąsiedztwie oczyszczalni, które mogą być do niej przesyłane podziemnym rurociągiem. Stanie się ona dla okolicznych mieszkańców mniej uciążliwa. Kolejnym rozwiązaniem przyjaznym środowisku jest przyjmowanie pozostałych materiałów w zamkniętej hali, wyposażonej w system wentylacyjny tworzącym podciśnienie uniemożliwiające emisję odorów na zewnątrz i wyposażonym w biofiltr oczyszczający z nieprzyjemnych zapachów powietrze wypuszczane na zewnątrz hali produkcyjnej.

Koszt całkowity inwestycji to ok. 118 mln zł, z czego 40 mln zł stanowią fundusze Programu Infrastruktura i Środowisko.

Źródło i fot.: Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ