Partner serwisu
21 marca 2016

Transfer wyników badań naukowych z uczelni wyższej do przemysłu

Kategoria: Artykuły z czasopisma

Uczelnie wyższe coraz większą uwagę przywiązują do transferu wyników badań naukowych do gospodarki. Droga ta jest dość trudna i skomplikowana. Wymaga bowiem nie tylko czasu i nakładów wdrożeniowych, ale także znajomości zarówno gospodarki, jak i zasad działalności uczelni wyższych. Naukowcy często nie znają realiów biznesu i vice versa – biznes nie zna realiów działalności naukowej. Dlatego większość krajowych uczelni, zwłaszcza technicznych, posiada w swojej strukturze Centra Transferu Technologii (CTT).

Transfer wyników badań naukowych z uczelni wyższej do przemysłu

CTT ułatwiają transfer technologii, stając się niejako mostem łączącym odległe światy – świat nauki ze światem biznesu. CTT inicjują współpracę sfery naukowej z biznesem, udzielają pomocy doradczej dla naukowca i przedsiębiorcy, jak i negocjują warunki formalne, finansowe współpracy. Z prawnego punktu widzenia przedmiotem komercjalizacji (transferu technologii) są:
• prawa własności przemysłowej (patenty, wzory
przemysłowe, wzory użytkowe i itp.),
• prawa autorskie (opracowania, analizy),
• know-how (wiedza sprzedawana w formie doradztwa
lub opracowań pisemnych),
• wyniki badań (np. testów laboratoryjnych).

Udany transfer
W 2014r. Wrocławskie Centrum Transferu Technologii Politechniki Wrocławskiej (WCTT) przeprowadziło proces komercjalizacji technologii krystalizacji związków organicznych (kaprolaktamu) ze stopu z Politechniki Wrocławskiej (PWr) do fi rmy West Technology & Trading Polska. Sp. z o.o. (WT&T). Technologia ta składa się z dwóch patentów oraz wiedzy know-how dotyczącej m.in. budowy instalacji do krystalizacji. Pozwala ona na zmniejszenie zapotrzebowania energetycznego np. w procesie krystalizacji kaprolaktamu.

 

Autor: dr inż. Tomasz Marciniszyn, Wrocławskie Centrum Transferu Technologii Politechniki Wrocławskiej

Fot. freeimages

 

Artykuł przeczytasz w numerze 2/2016 magazynu Energetyka Cieplna i Zawodowa

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ